Med sin unikke arkitektur og beliggenhed, i hjertet af Taulov Stationsby, er det oplagt at benytte den bevaringsværdige bygning som samlingspunkt for alle typer af fællesskabsaktiviteter i Fredericia Kommunes næststørste by.
Her kan skabes hyggelige omgivelser for borgere, klubber og foreninger, for kommunen og for åbne arrangementer – alt fra quizaftener til skaktur
neringer, fra foredrag til mødregrupper, fra modeshow til produktmesser, fra lokale sundhedstjenester til sang aftener. Kun fantasien sætter grænserne.
Stationen ligger i meget kort afstand til andre seværdigheder, såsom Taulov Folkeskov og Elbodalen, spillestedet Taulovgaard, cykelturen Østersøruten og verdens eneste Mekanisk Matematik-Museum.


Hvad kan vi få ud af det?
Vi ønsker at skabe et kultur- og foreningshus, der kan muliggøre flere fællesskaber i Taulov og understøtte “det gode liv”; gøre Taulov til et attraktivt sted at bo.
På stationen kan aktiviteter hjælpe med at bekæmpe ensomhed og knytte kontakter for personer i alle aldre – mødregrupper, modelbyggedage, rasteplads for cyklister, LAN-parties, foredrag, quizaftener, matinéer, klubaftener, håndarbejde, fredagscaféer, sangaftener, skakturneringer, IT-kurser, jazzfestivaler, modeshows, produktpræsentationer, sundhedsrådgivning, butik eller markedsdage med lokale produkter, julestuer, yogatræning, square dance, loppemarkeder – ideerne er talrige.
Stedet kan benyttes af klubber og foreninger, til åbne såvel som lukkede arrangementer, af lokale producenter og andre firmaer, af dem der vil opleve naturen, af kommunen og mange andre.
“Tiny station house”

Taulov Stations fysiske ramme er begrænset af bygningens beliggenhed og de manglende muligheder for udvidelse, og er derved begrænset i forhold til andre kultur- og foreningshuse.
Det handler derfor om at få alle vigtige funktioner i et kommende kultur- og foreningshus samlet på mindre plads, mens det overflødige skæres fra. Det bliver et hus, hvor hver kvadratmeter udnyttes til fulde med praktiske og funktionelle løsninger.
Vi er inspireret af “tiny houses” og tror, at vi gennem nye bygnings- og indretningsløsninger kan rumme mange aktiviteter samt opfylde foreningers og andre brugeres behov gennem en fleksibel og hurtig omstilling mellem de forskellige anvendelser af huset.
Med de rigtige rådgivere vil ombygning og indretning af Taulov Station blive et eksempelprojekt for andre, der ønsker at skabe fysiske fællesskaber på begrænset fysisk plads. På andre punkter er placeringen ideel – DSB og Sydtrafik holder lige ved døren, og der er gratis parkering tæt på.
Hvad er planen?
Vi udarbejder et konkret bæredygtigt projekt og byggeprogram baseret på vores vision. Vi planlægger at lave arbejdsdage for frivillige til de opgaver, hvor det giver mening. Det vil dels være med til at udbygge og fastholde sammenholdet i byen, og dels spare penge. Til opgaver, der kræver særlig ekspertise og ansvar, vil vi selvfølgelig hyre professionelle firmaer, gerne lokale.
Den 5. februar 2025 har vi på bestyrelsesmødet vedtaget Dispositionsplanen for Taulov Station.
Det har været en lang rejse, fra de første løse ideer i 2020, over skitseprojektet fra Tegnestuen Mejeriet og, via utallige ideer til en gennemarbejdning med Tegnestuen Stedse, som udarbejdede hele seks forslag før vi landede en endelig plan. En plan, der er et kompromis mellem ønsker, muligheder og (brand-)regulativer
Tusind tak til alle, der bidrog med ideer og diskussioner og hjalp os med at blive konkrete og præcise!
Dispositionsplanen indeholder selvfølgelig ikke alle detaljer, men fastlægger de enkelte rum og hvor skillevægge, døre, vinduer, trappe osv. skal være, og udgør basis for myndighedsgodkendelsen hos Fredericia Kommune. Materialevalg er kun løst skitseret, det kommer i næste fase, når vi har godkendelsen
fra kommunen i hus i løbet af foråret. Godkendelsen regner vi ikke med kræver nævneværdige ændringer, da kommunen har været med undervejs.
I stueetagen er det store gennembrud, at Stedse foreslog at “vende” huset indvendigt – altså lave salen ned
mod haven – mod øst – og så placere køkken og toiletter mod vest! Det kræver, at vi flytter hoveddøren til
under kvisten, hvor den faktisk er på nogle af de helt oprindelige tegninger fra DSB.
Salen bliver så på 77,8 m2, hvilket giver plads til ca. 75 gæster ved borde eller ca. 100 på stolerækker.
Samtidig betyder placeringen af salen, at vi kan fjerne gulvet ovenpå og gå til kip i hele salen – det gav
mindre mening hvis salen lå mod vest, da et af fagene over den så ville være kvisten.
Køkkenet får en pæn størrelse på 18,1 m2 og god plads til det nok vigtigste apparat – den professionelle opvaskemaskine. Det bliver et anretterkøkken, hvor man kan modtage mad udefra til større arrangementer, men også lave mad til mindre grupper på 10-15 personer. Madklub, måske?
Den gamle venteværelsesdør bytter vi – som oprindeligt planlagt – med et nuværende vindue mod vejen, så vi følger egne og DSBs ønske om ikke at have udgang mod perronen. Lysningen mod vest får måske et
vindue. Der bliver to toiletter, det ene handicapvenligt, og der kommer i øvrigt en rampe til kørestolsadgang ved hovedindgangen. Rummet i midten er delt i to af brandhensyn. Trappen, der på grund af brandreglerne er flyttet meget rundt undervejs i processen, bliver med et mindre depot nedenunder.
Det viste sig hurtigt, at første salen aldrig ville kunne godkendes til f.eks. småkontorer, som vi oprindeligt havde tænkt. Godt nok har stationsforstandernes familier boet der i over hundrede år, men de har ikke været klar over, hvilken fare de svævede i.
Derfor bliver rummene erstattet af kig til kip i den ene halvdel af huset, over salen. I den anden halvdel bliver der dels en depot- og teknik-rum mod vest, dels et pænt stort, åbent rum. Det vil ligge både under skråvægge og i kvisten, med rækværk ned til salen. Vi tænker det kan bruges som supplerende areal i forbindelse med større arrangementer, en hyggekrog hvor man kan slappe af efter konfirmationstalerne
eller lave backstage for skuespillerne. Og hvis det ikke ligefrem er frimærkesamlere og sækkepibemusikere kan der måske være to sideløbende arrangementer på de to etager? Vi har mange flere plan- og 3D-tegninger, der bliver samlet i en endelig præsentation, og vi offentliggør dem efterhånden som de dukker op. Kig i Google Drive og se selv, eller kontakt os og få en personlig gennemgang, suppleret med en tur over på stationen, hvor de frivilliges arbejde virkelig tager form i disse
dage.
Og husk, at det ikke er for sent at melde sig til en time eller en dag i hyggeligt selskab – jeg kan af personlig erfaring fortælle, at det er en fremragende måde at lære nye mennesker at kende. Så bor du ved siden af en tilflytter, der ikke kender folk i byen, så tag dem med på stationen næste gang der er arbejdsdag.
Og sidst, men ikke mindst – husk at købe en eller flere Folkeaktier! Gå gerne sammen med naboen?
Med venlig hilsen
Foreningen Taulov Station
Jan Schoubo, fmd.
25755180
taulovstation@gmail.com